Connemara Pony

Connemara Pony

 


Junior
 
De Connemara Pony is afkomstig uit Ierland. Een gebied in het uiterste westen dat Connemara heet en waar de pony zijn naam aan dankt. Eeuwen lang leefden de pony’s in het onherbergzame en heuvelachtige gebied in halfwilde staat. Het gebied staat bekend om zijn gure klimaat; veel regen, mist en wind en vooral weinig voedsel. De Connemara is een uiteindelijk product van de oude West-Europese rassen en de destijds op Arabieren gelijkende paarden. Door het bizarre klimaat konden slechts de sterkste dieren overleven en zodoende bleef er een sterk en gehard paardje over. De huidige Connemara is een robuuste pony met adel en uitstraling.


Raskenmerken

Het Hoofd is een typisch ponyhoofd met grote ogen, een vriendelijke uitdrukking, pony oren en goed geprononceerde kaken. Een paardachtige uitdrukking wordt niet gewaardeerd.
De Hals is niet te beknopt en met voldoende nek en bovenhals bespiering. Een goede overgang naar schoft en schouder.
De Rug is sterk en niet te kort, met sterke lendenen en croupe en een goed bespierde achterhand.
De Benen zijn hard en droog. Het beenwerk bezit vrij korte pijpen, voldoende pijpomvang en goed gevormde, harde hoeven.
De Schofthoogte ligt tussen de 1.33 m. en 1.48 m. Er komen ook grotere exemplaren voor.
De Manen vormen, wanneer ze niet getrokken worden, een weelderige bos.
De meest voorkomende Kleur is de Schimmelkleur. Daarnaast ziet men wel zwarten en bruinen. Vos komt weinig voor, evenals witte aftekeningen. Een enkele keer ziet men een aparte kleur, zoals bijvoorbeeld Valk (bruingele kleur met zwarte manen en staart).
De Connemara is sober en winterhard en kan het hele jaar door buiten gehouden worden. Te veel krachtvoer of vette weiden kunnen o.a. hoefbevangenheid veroorzaken. Te veel stof inademen, bij het veelvuldig op stal houden, is slecht voor de constitutie van de Connemara.


Schimmel


Valk
 


 

Het Gebruik

De Connemara pony bezit een prettig karakter. Ze zijn intelligent, vriendelijk en eerlijk en houden ervan met mensen te werken. De Connemara heeft weinig vluchtneiging, een eigenschap dat veel bergpony’s gemeen hebben. Tot op hoge leeftijd kan het dier werken en met gemak kan het ook een volwassene dragen. De Connemara is daardoor en mede door zijn goede bouw en uithoudingsvermogen een ideale sport en familie pony. Zoals bij veel ponyrassen zijn er ook onder de Connemara’s wel eens wat eigenwijze types maar opvoeding speelt ook hier een grote rol!
De Connemara bezit een uitstekend springvermogen en presteert bijzonder goed in de dressuur maar ook in de cross. Daarnaast zijn ze prima te gebruiken bij het aangespannen rijden in zowel enkel-, dubbel- en vierspan. Door hun uithoudingsvermogen en tredzekere pas presteren de Connemara’s ook goed bij het Endurance rijden en zelfs de Western sport heeft de Connemara inmiddels ontdekt.



Connemara’s zijn goede springers
 
 

Fokkerij

Het Ierse Stamboek heeft zo’n 15 jaar na hun oprichting 5 vreemde hengsten ingezet om enigszins inteelt te voorkomen en iets meer maat te krijgen. Het betrof 2 Engelse Volbloeden, 2 Irish Draught Horses en 1 Arabier. De Irish Draught Horses moesten een meer Cob type verkrijgen maar doordat er geen vraag naar was hebben zij weinig invloed gehad. Van de Arabier en de Volbloed zijn goede nakomelingen gekomen en hebben veel invloed gehad.


Het Nederlandse Stamboek vond zijn oprichting in 1967. Het Stamboek heeft als fokdoel om door selectie binnen het ras te komen tot een moderne ras-typische prestatiepony.

De volgende predikaten worden uitgegeven: Ster (1e premie merrie van 3 jaar en ouder), Keur (stermerrie van 4 jaar of ouder met een 1e premie veulen en een IBOP proef of gelijkwaardig cert.), Preferent (op basis van de keuringsresultaten van de nakomelingen van de merrie), Prestatie (voor merries, hengsten en ruinen uitsluitend op basis van hun prestaties), Prestatie Fokmerrie (voor merries met 3 nakomelingen die een bepaald niveau hebben behaald in de sport).
 


Veulens worden met verschillende kleuren geboren en worden
in de loop van 5 tot 10 jaar langzaam aan wit
 
 
Bron van de tekst:
Voorlichtingsboekje van de
Vereniging “Nederlands Connemara Pony Stamboek”
Ned. Connemara Pony Stamboek

 

Het Nederlands Connemara Stamboek

 

 

//